Håndværk

Stationsbyen blev hurtigt rammen om nu nedlagte virksomheder. Mange startede som enmandsfirmaer, der senere blev til store industrivirksomheder.

Som eksempler kan nævnes: Hedebo Skotøjsfabrik, Havdrup Stolefabrik og Havdrup Andelsbageri.

Skotøjsfabrikken
Blev grundlagt af Poul Drachmann Jensen, i 1898. Han byggede huset Hedebo på Møllemarken. Der begyndte han produktion af gymnastiksko. Skoene havde bløde og bevægelige såler. Det var helt nyt i Danmark.

I starten blev alt lavet i hånden. Poul rejste selv rundt i landet og fremviste skoens smidighed. Han holdt fremvisninger i højskoler, realskoler og gymnastikforeninger. Det lykkedes ham at overbevise kunderne om skoens fordele, og Hedeboskoen slog igennem. Salget var ikke kun stort i Danmark, der blev også eksporteret til fx Island og England.

Det førte til megen vækst i firmaet. Flere folk måtte ansættes og maskiner indkøbes.

Fabrikationen blev senere udvidet til fodboldstøvler og herresko.

Andelsbageriet
Blev opført i 1882, og var den gang privatejet. Omkring år 1900 blev det købt af en gruppe bønder, som delte ejerskabet mellem sig – det blev til et Andelsselskab, et Andelsbageri. I 1941 blev møllen og 1. salen i bageriet forbundet med en løbebro af jern. Det gjorde det nemt at transportere bøndernes mel over i bageriet.

Ved 50 års jubilæet i 1949 var der ca. 800 andelshavere. Havdrup Andelsbageri lukkede i 1978 og en del af bygningerne blev revet ned.