I 1800 var Borup kun en lille landsby som så mange andre. Der var 5 gårde, 10 huse og en præstegård. Alle gårde og huse var fæstere under Svenstrup Gods. Sådan havde det været i mange hundreder år. Jernbanen fra Roskilde til Korsør kom til at gå gennem Borup og det forandrede den ellers så uforanderlige landsby på bare 50 år.
Jernbanen blev anlagt i 1856. Ved stationen byggede godsejeren en lægebolig, et gæstgiveri, et kornmagasin og et korntørringsapparat. De nye huse kom til at ligge lige ca. ½ km. fra landsbyen og dermed var Borup Stationsby skabt.
For at kunne skelne kaldte man de to dele af byen for Gammel Borup og Ny Borup. I løbet af de kommende år opstod der en ny lille by omkring banen. Næsten alle beboere i stationsbyen arbejdede ved jernbanen. Her var 7 ud af 9 familier på en eller anden måde tilknyttet jernbanen som portører, banevogter eller stationsforstander. Hertil kom kroen og en købmand. I den kommende tid fik stationsbyen mange nye huse og erhverv. Der kom banevogterhus, lægebolig og savværk, andelsmejeri og 2 beboelseshuse.
De første år gik udviklingen langsomt, men omkring 1900 var Borup landsby og Borup Stationsby faktisk vokset sammen. Stationsbyen havde overhalet den gamle landsby og fremgangen var størst indenfor handel. På bare 50 år var landbruget ikke længere det vigtigste erhverv. Borup havde udviklet sig fra en landsby til en stationsby.

245 meninger om “Borup”
Lukket for kommentarer.