En vigtig grund til at Køge blev grundlagt, var det gode fiskeri af sild i Østersøen. Da Køge blev grundlagt i 1200-årene, var sildefiskeriet rigtig godt i hele Øresundsregionen. Der kom handlende fra hele Østersøen med de tyske handlende og købte fisk og solgte varer. De tyske handlende sluttede sig sammen i hansestæder. Det var altså de tyske hansestæder, man handlede med. Køge, Møn, København, Skanør og Falsterbo er nogle af de steder, der tjente mange penge på den rige handel, der fulgte med fiskeriet. Denne internationale handel, som var i fuld gang på dette tidspunkt, var en af årsagerne til, at der var brug for en ny havneby tæt ved Østersøen. Den kom til at hedde Køge.
Olaus Magnus fortæller i De nordiske folks historie at der var så mange fisk at bunden gik ud af nettet og at en hellebard eller et spyd blev stående, hvis man stak den ned i stimen.
Fiskeriet i Køge Bugt
Selv om Køge er en havneby, var fiskeriet faktisk ikke så vigtigt for køgenserne endda. Langt op i middelalderen var fiskeriet ikke et selvstændigt erhverv i Køge. Fiskeriet var sæsonbetinget og man fiskede kun, når der ikke var behov for folk i markerne. Bønderne kunne frit fiske i bugten, men det har ikke været godt nok til at ret mange kunne leve af at være fiskere. Landbruget og handel var derfor stadig det primære grundlag for folk på Køgeegnen.
229 meninger om “Køge grundlægges”
Lukket for kommentarer.